Page 1 of 1

BBB rev C with Windows Vista, latest IDE: hangs

Posted: Tue Nov 03, 2009 10:11 am
by android
Does anyone reading this happen to know if the Arduino IDE can be used with Windows Vista &/or the BBB rev C?

I have a BBB I bought a long time ago, it's rev C. I tried to use it with the latest IDE I downloaded from the arduino.cc site, under Windows Vista. When I tried to upload a program to the board using the IDE, the computer hung/ crashed, and had to be power-cycled to recover.

I used the IDE's "Tools|Com port" option to select the Com port, but haven't done any other configuration.

Is there any test I could make using a serial port com program, or perhaps I could try an old version of the IDE, or some other software? My Linux box is currently disassembled.

Re: BBB rev C with Windows Vista, latest IDE: hangs

Posted: Tue Nov 03, 2009 10:38 am
by paul
android,

I've seen the serial port hang computers before. Make sure your FTDI drivers are the latest version.

Check at FTDIchip.com - you want the VCP drivers.

Are you using cable or BUB to upload? You'll need to do the "set RTS on close" thing if you are using a cable, but not the BUB.
As I remember, this was really buried deeply on Vista. Took a lot of clicking/googling around to find it eventually.

It's most likely a Vista issue - google around the Arduino site for some reports about Vista.

If all else fails, google "downgrade to XP" - That will solve your problem :)

paul

Re: BBB rev C with Windows Vista, latest IDE: hangs

Posted: Tue Nov 03, 2009 5:21 pm
by paul
Postscript: This turned out to be the wrong chip issue (328) so check the obvious details too.

pb

Re: BBB rev C with Windows Vista, latest IDE: hangs

Posted: Mon Feb 22, 2010 2:35 pm
by android
I'm afraid I'm lost. I can download the latest driver (VCP?) from ftdi, and try to install it, but isn't there more to it than that?

When I plug my BBB rev. C into the USB of my Vista Home Premium laptop, there's no longer the message that "new hardware" has been found; so somehow I have to get rid of the driver that was installed previously, I think. I don't know how to do that. Is there a page at microsoft.com, or a post here, that might have that info? Could you (or anyone) possibly provide, or point me to, some step-by-step instructions?

That seems like a first step. As for "check the obvious details" I'm afraid I have no idea what that means. I haven't read enough posts here yet, maybe?

I tried the board on Windows XP as well, and got a similar result. I got a message about "Microsoft Serial Ballpoint" or something like that; then the mouse goes wiggy until I unplug the BBB.

I've downloaded the latest arduino IDE (v.0018); on http://arduino.cc the claim is made that on Vista "it just works" or something like that, but I think they're assuming a different situation than I've created for myself. One note, the BBB (I am using a cable to the USB port, I don't know what BUB is) is recognized by the arduino IDE as COM6 when it's plugged in. But it still hangs the computer if I try to download a sketch. Meanwhile my Linux box is back up, so I guess I'll try that to see if I have better luck, and hopefully I can verify that it's not a problem with the BBB (&/or cable) itself.

Re: BBB rev C with Windows Vista, latest IDE: hangs

Posted: Tue Feb 23, 2010 9:34 am
by android
OK, I uninstalled the serial port driver (via the Vista control panel), then installed the latest VCP driver dl'ed from ftdi's site. Plugged in the BBB USB cable, Vista did its "found new hardware" thing again. Once again, it thought it had found a "Microsoft Serial Ballpoint," the mouse went wiggy. A Google search on "Microsoft Serial Ballpoint" eventually led me to solve that problem by using the Vista Device Manager (can get there by right-clicking "Computer" & selecting "Manage") to disable the item called "HID-compliant mouse" or some such (no mention of "Microsoft Serial Ballpoint"). No more wiggy mouse or computer hangs -- but still can't upload a sketch to the BBB. I did try checking "RTS on close" in the driver properties page for the USB COM port, but saw no difference. I'm stuck again.

Re: BBB rev C with Windows Vista, latest IDE: hangs

Posted: Tue Feb 23, 2010 10:10 am
by android
well, I uploaded the "Hello World" program, and saw its output in the Arduino IDE Serial Monitor window. but, it's flaky -- the process of getting a sketch to upload, and seeing the output in the monitor. I edited the preferences file to add "serial.download_rate=9600" -- maybe that helped; but I actually think the "Hello World" sketch uploaded successfully w/o that, the last time I tried, because this time I launched the serial monitor window before trying to upload, & "Hello World" was scrolling there already. I didn't know it had uploaded successfully before, because I couldn't get the serial monitor window to open then. That's why I opened it before trying to upload this time around, in case that might work better.

so, I modified "Hello World," and uploaded it, but sometimes it works -- the IDE gives a "Done uploading" message -- & sometimes it doesn't seem to (IDE stays with the "uploading..." message). Sometimes the serial monitor window shows the program output, sometimes it shows a lot of garbage characters instead.

Re: BBB rev C with Windows Vista, latest IDE: hangs

Posted: Tue Feb 23, 2010 10:42 pm
by paul
Does anyone reading this happen to know if the Arduino IDE can be used with Windows Vista &/or the BBB rev C?
The BBB Rev C is not the issue, unless you have intermittent solder joints / connectivity issue. My guess is that it's a driver issue or a Vista <-> Arduino IDE issue.
One tip is to make sure you have some delays in your program - so you're not swamping the serial port.

Something about the serial port drivers tend to crash / apps / machines on all platforms, if it's any comfort to you.

Definitely visit FTDI and get the latest drivers (you want VCP drivers) for FT232RL (that's the BUB/cable chip).
Check your cable to make sure it's a 5V model and not 3.3V model. It is a FTDI cable right?

Paul

Re: BBB rev C with Windows Vista, latest IDE: hangs

Posted: Fri Apr 02, 2010 11:31 am
by android
following up: it turns out I did have an intermittent solder joint problem. Someone with better eyesight than mine spotted it (I guess I should have examined it with my magnifying glass); I re-soldered two dry connections, and now it works.

The other thing I have to do to get the sketch to upload reliably is to press the reset button on the board just before I click the upload button in the Arduino IDE.

I have a USBTinyISP kit (from adafruit.com), and I'm wondering if burning a new bootloader to the BBB might eliminate the need to press the reset button before uploading a sketch?

Re: BBB rev C with Windows Vista, latest IDE: hangs

Posted: Fri Apr 02, 2010 9:58 pm
by paul
If you're using an FTDI cable, in Windows you need to set the following setting

Device Manager -> COM Ports -> Virtual USB Com Port -> Advanced Button - Set RTS on Close

That should do it for you.

Paul

Re: BBB rev C with Windows Vista, latest IDE: hangs

Posted: Mon Apr 05, 2010 12:58 pm
by android
I checked that RTS setting, it was already set. I tried clearing it, but that didn't work.

Re: BBB rev C with Windows Vista, latest IDE: hangs

Posted: Mon Apr 05, 2010 3:16 pm
by paul
Maybe post some more details of your setup. Use a meter or a speaker with a cap in series and see if you can detect the reset pulse at pin 1. I think that's that's the issue with your automatic upload.

Paul